Ordinacija

Kako zdravlje zubi utječe na zdravlje srca

Gunnart Reifert, dipl.med.dent
Paracelsus Klinika St.Gallen (CH)

Malo je poznato, da o zdravlju zubi ovisi i naše zdravlje tijela.

Ono što je poznato; da visoki krvni tlak, prekomjerna težina i masnoće u krvi dovode do moždanog i srčanog udara. Također je specijalistima kardiologije poznato da je parodontitis vrlo visoki faktor rizika. Mnoge studije pokazale su da upravo takvi pacijenti sa upalom žvačnog aparata spadaju u skupinu visokog rizika.

Parodontitis na samom početku ne pokazuje nikakve promijene na sluznici – osim boli.Onog trenutka kada dolazi do crvenila, oticanja, krvarenja, klimanja zubi i neugodnog zadaha parodontitis je dobro uznapredovao. Za to su odgovorne bakterije u zubnim naslagama (poznate kao plak), posebno pušaći spadaju u tu grupu visokog rizika.

U kakvoj je vezi usna šupljina sa drugim organima u tijelu ?!

 Iz najdubljih dijelova upaljene sluznice (džepova) oslobađaju se toksini koji krvotokom cirkuliraju tijelom. Oštećeni potporni aparat zuba postaje manje elastičan, pa se džepovi oko zuba ne mogu više zatvoriti. Opasnost od infarkta raste.

Dobra vijest je da se parodontitis može spriječiti:

– dobrom higijenom uz profesionalno čišćenje

– uz medikamentoznu terapiju zatvaranja džepova

– uz promjenu životnih navika (bez pušenja)

– sa dosta kretanja na svježem zraku

– bazičnom prehranom i pozitivnim stavovima

Ako je upala zahvatila kost i zube čiji su korijeni tretirani avitalni (mrtvi zubi) to još više povećava opasnost za srčani mišić. Sve te bakterije, virusi i gljivice iz tih avitalnih zubi prijetnja su i drugim organima. Tijelo pokušava uništiti te patogene mikroorganizme, ali nažalost i vlastito tkivo. U tkivu srca stvara se upala poznata kao miokarditis.

Zaključak:

Mnoge studije pokazale su usku povezanost upale zubnog mesa, kosti i avitalnih zubi sa povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara (infarkt).

Osnova za prevenciju zdravlja

Sanacija usne šupljine bez metala (amalgama, metalne krunice, mostovi, metalne proteze, titaniji implantati). Zdravi životni stil (prehrana, kretanje…)

Prevela:

Romana Brnčić, dr.med.dent