Ordinacija

1. Kongres prirodne medicine

Prvi Kongres prirodne medicine u Hrvatskoj održan je 22. listopada 2011. god. u hotelu INTERNACIONAL u Zagrebu. Moje izlaganje bilo je na temu Devitalizirani zub – uzročnik degenerativnih bolesti i raka.

Suvremena je endodoncija učinila veliki napredak u spašavanju zuba i u očuvanju funkcije žvačnog aparata, no moramo biti svjesni da su te terapije izazvale sasvim neočekivanu i neželjenu posljedicu – povećanje broja oboljelih od raka i drugih degenerativnih bolesti. U svojem sam izlaganju prikazala mogućnosti općeg izlječenja rješavanjem zdravstvenih problema u usnoj šupljini. Zato, ako bolujete od neke kronične bolesti koja se uporno opire lijekovima i liječenju, provjerite zdravlje svojih zuba i usne šupljine, možda se upravo tu nalazi prepreka vašem izlječenju.

Snimku predavanja pogledajte ovdje a u nastavku pročitajte sažetak izlaganja na temu Devitalizirani zub – uzročnik degenerativnih bolesti i raka.

Holistička medicina (koju neki nazivaju i medicinom budućnosti) pristupa liječenju osobe uzimajući u obzir sve aspekte njenog postojanja, (dakle tijelo, um i duh), prvenstveno tražeći i uklanjajući uzroke a ne simptome bolesti i potičući organizam različitim pripravcima i metodama na aktivaciju psihološko-imunoloških mehanizama koji pomažu da osoba iz bolesnog prijeđe u stanje zdravlja.

Uvriježeno je mišljenje da je dobar liječnik onaj koji spašava zube što je moguće dulje. Nasuprot tome, mogućnost da bi liječnik devitalizacijom zuba mogao TROVATI svoje pacijente nikome ne pada napamet.

Popularnost koju danas devitalizirani zub uživa u našoj civilizaciji ustvari je znak neinformiranosti o opasnim popratnim posljedicama.

Devitalizirani zub – mrtav zub je onaj zub kojem je uklonjen centralni dio zuba – pulpa.

Zbog nemogućnosti dezinfekcije bezbrojnih dentinskih kanalića (koji sačinjavaju tijelo zuba) u njima počinje proces truljenja preostalog organskog materijala. Pritom se oslobađaju visoko toksični produkti koji se putem limfe i krvotoka šire cijelim tijelom. Takav zub predstavlja kronično žariste.

Što je zub bolje liječen, kronično je žarište prikrivenije, te nesmetano i podmuklo truje cijeli organizam, što s vremenom dovodi do degenerativnih i kancerogenih promjena.

Dentinski tubuli (kanalići) pod elektronskim mikroskopom (slika gore)

Iako je ideja da bi se moglo ozdraviti VADEĆI devitalizirane zube u našoj sredini još u početnom stadiju, terapeutski karakter vađenja devitliziranih zubi potvrđen je od mnogih iskusnih i istaknutih liječnika. Stoga je izvjesno da će liječnik dentalne medicine biti ključan u rješavanju većine teških bolesti i u podizanju općeg zdravlja stanovništva.

Još početkom prošlog stoljeća u SAD-u dr. Weston Price detaljno je opisao i dokumentirao kako je povećanje oboljenja od karcinoma usko povezano s povećanjem broja devitaliziranih zubi. Vađenjem takvih zubi smanjio se broj oboljelih.

Po prilici istovremeno u Europi su dr. Wilhelm von Brehmer, prof. Günther Ederlein i dr. Karl Spengler otkrili na korijenima mrtvih zubi i kod pacijenata oboljelih od raka bakteriju sifonosforu polimorfu. Njihova je zasluga što su iz te bakterije izolirali netoksični filtrat koji razgrađuje bakteriju, pa se ona prirodnim putem izlučuje iz organizma.

Paracelsus klinika u St. Gallenu, u Švicarskoj, koju predvodi dr. Thomas Rau, ima 50-godišnje iskustvo uspješnog liječenja kroničnih i malignih bolesti na principima biološko-integrativne medicine. Početak svake terapije počinje beskompromisnom eliminacijom svih devitaliziranih zubi u stomatološkim odjelima koji su sastavni dio Klinike.

Biološko-integrativna (holistička) medicina pri zaštiti ljudskog zdravlja prednost daje:

– uporabi netoksičnih materijala (ne amalgamskim ispunama)
– digitalnim. rtg. snimkama
– uporabi prirodnih pripravaka umjesto antibiotika

Liječenje i detoksikacija po principima biološko-integrativne dentalne medicine

1. devitalizirani zub BEZUVJETNO odstraniti
2. odstraniti alveolu kompaktu
3. tretirati područje SANUM medikamentima.

Medikamenti

– enzimi
– vitamini
– minerali
– KELATI (EDTA) daju se kao infuzija pacijentima s devitaliziranim zubima, kod otrovanja teškim metalima, živom, aluminijem, paladijem i titanom, za uklanjanje neuralgičkih smetnja i kod otrovanja jetre
– STABIDENT postupak – metoda liječenja kroničnog žarišta uz uporabu SANUM izopatskih i imunoloških medikamenata.

Kako nadomjestiti eliminirane zube

Postoji nekoliko načina:
– BEZMETALNE krunice i mostovi (keramika – cirkon) CAD/CAM
– VALPLAST proteze: novi materijal, lagan, tanak, elastičan, ne lomi se prilikom pada, ne izaziva alergije (slika dolje).

Pacijenti s pravom žele više INFORMACIJA

Slobodni su u odabiru liječnika i smjera terapije i većini je stalo do sveobuhvatne terapije. usmjerene na uzrok, a ne na kozmetičko rješavanje posljedica.

Preventiva

– četkanje zubi PRIJE SPAVANJA
– uporaba INTERDENTALNIH ČETKICA
– zubni konac, ali OPREZNO zbog mogućnosti oštećenja zubnog mesa
– čišćenje površine jezika
– uporaba tuša za usnu higijenu
– POSJET liječniku dentalne medicine 2 x godišnje
– čišćenje zubnog kamenca

što sve zajedno praktički sprječava potrebu za devitalizacijom zuba.