Prije 6 godina dijagnosticirana mi je paradontoza jer mi se zubno meso ubrzano povlačilo, a zubi se, jedan po jedan, počeli klimati. Liječila sam se nekoliko godina u Stomatološkoj poliklinici u Perkovčevoj ulici u Zagrebu, nažalost bez nekih vidljivih rezultata. Redovito sam posjećivala stomatologa koji bi mi kod jake upale davao antibiotik. Usput su mi liječili nekoliko zuba za koje danas znam da su mrtvi (devitalizirani). Prije dvije godine ostala sam gotovo bez svih zadnjih zubi koje sam pokušala zamijeniti protetskim nadomjescima (protezama). U godini dana dobila sam 4 termina za posjet stomatologu, koji je preglede doslovce obavio u čekaonici. Nudio mi je neka rješenja sa puno metala (metalne kapice, kombinacije mostova i parcijalnih vironit proteza) na što nisam pristajala. Potražila sam savjete kod privatnih zubara, no sve se svelo na to da su mi nudili najskuplje mogućnosti. Ničim nisam bila zadovoljna nego sam tražila dalje.

Napominjem da sam u zadnjih nekoliko mjeseci počela osjećati ukočenost zglobova ruku i velik umor koji me je zabrinjavao. Vidjela sam da mi se pojavljuju deformacije zglobova na šakama, što je ukazivalo na pojavu artritisa. Općenito loše sam se osjećala iako sam vegetarijanka, vježbam nekoliko godina Tai Chi i Chi Qong, a uz to sam i aktivni planinarski vodič.

Krajem mjeseca rujna preko Interneta pronašla sam dr. Brnčić, koja liječi i područja na kojem su bili mrtvi zubi ili upalni procesi. Unutar tjedan dana obavila sam prvi pregled prigodom kojeg mi je objasnila njen princip rada koji me je oduševio. Osim toga privukla me je mogućnost izrade valplast proteze koja nema nikakvog metala. Počeli smo liječenje i vađenje mrtvih zubi.

Danas, nakon samo mjesec dana terapije prestala je ukočenost zglobova i osjećam se daleko bolje i zadovoljnije. Prema izjavi dr. Brnčić stanje moje usne šupljine mnogo je bolje.

Uz vježbanje Chi Qonga i Tai Chia proučavam djelovanje tih vještina na zdravlje i znam da postoje energetski meridijani, a od dr. Brnčić naučila sam da su i zubi tim meridijanima povezani s unutarnjim organima. Preporučam svima koji imaju bilo kakve zdravstvene probleme nepoznatog uzroka neka prekontroliraju svoje zube (osobito mrtve). Metodom uklanjanja mrtvih zubi mogu se izbjeći neke autoimune bolesti, kao npr. kod mene reumatoidni atritis.

Posebno su me se dojmile riječi dr. Brnčić: “Tko to u sebi nosi neki mrtav organ i može se smatrati zdravim”!

Brinite o svom zdravlju. Niti Tai Chi, niti Chi Qong, niti meditacija, niti aktivno planinarenje, niti vegetarijanska prehrana nisu me mogli osloboditi bakterija koje su se množile u mojim čeljustima.

Nadam se da će ovaj tekst barem nekoga potaknuti na drugačiji stav prema mrtvim zubima i vlastitom zdravlju.